Piwo z minibrowaru – jak warzyć piwo

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – co oprócz kostki
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy – jak otworzyć
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i uwielbianych pośród alkoholi. Jest kojarzone z miło spędzonymi momentami, dobrym smakiem oraz całkiem dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku spotykamy tysiące odmiennych jego rodzai, przez co czasami trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Aby więc odnaleźć najlepszą opcję warto wiedzieć coś o piwie, jego produkcji, rodzajach, kosztach, jakości oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najpopularniejsze są bez wątpienia piwa koncernowe, co oznacza produkcje na bardzo szeroką skale; najczęściej są to trunki o niskiej randze oraz cenie, jako że produkcja oraz transport są o wiele tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, solidniej produkowanym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa wskazuje jest to wersja piwa robionego z pasją oraz dużą ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność przygotowania jest najistotniejsza. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów odróżniania jest miejsce oraz procedura warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone autonomcznie, w warunkach domowych, co wiąże się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z rzadkich i droższych składników. Smakosze są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze w poszukiwaniu czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa stosunkowo długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na sam koniec oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub zacząć własny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to fakt, jednak warto mieć na uwadze, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji a a także załatwienia koncesji. Współcześnie dział minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż zakup piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak samo jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, skład, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, kolor. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, trunek jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednej kategorii, ponieważ cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dobierania różnych składników. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promocje swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż wydawać pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa

 

Komentarze są wyłączone.